Videós hirdetések és mérésük

2018. március 2.

A videó alapú online hirdetések egyre jelentősebb szereplőivé válnak a digitális marketingpiacnak. 2016-ban 2,17 milliárd forint volt a médiaköltés a videós hirdetésekre a hazai piacon, amely ugyan lassuló növekedés az előző évekhez képest, de még mindig jelentős, 11%-os bővülésről beszélhetünk. A hamarosan publikálásra kerülő 2017-es IAB Adex adatok alapján választ kaphatunk, hogy a növekedésben bekövetkező visszaesés csak ideiglenes vagy a piac lassan stagnáló pályára áll be a videós piacon. De addig is, nézzük meg közelebbről a leggyakrabban használt videós formátumokat és hatékonyságukat mérő mutatószámokat, amelyet a piac kínál.

A videós formátumok, számos apróbb mellékágat leszámítva, két nagy halmazra bonthatóak fel: in-stream és az in-banner videós megoldásokra.

In-stream videó formátum

Az in-stream formátumok esetén a videós hirdetés a videólejátszóban indul el valamilyen egyéb videós tartalom mellett. A formátum tovább bontható két kategóriára: lineáris videós hirdetésekre és nem lineáris videós hirdetésekre. Kezdjük a bemutatást az előbbivel, amelynek három fő típusát ismeri és használja rendszeresen a hazai piac is.

Pre-roll videó: talán a legnépszerűbb megoldás a három verzió közül. A hirdetés még a videós tartalom elindulása előtt lejátszásra kerül, így nagy valószínűséggel találkozik vele a user. Gyakran pár másodpercet követően bezárhatóvá válik a hirdetés és elindul a videós content, de előfordul az is, hogy a videótartalom lejátszása előtt végig kell néznie a usernek a hirdetést.

Post-roll videó: ez a legritkábban preferált változat. Nem véletlenül, hiszen a videóhirdetés a videós tartalom végigjátszása után indul csak el, így ez a formátum éri el legritkábban a usert. Ugyanakkor egy kellemes kreatív koncepció könnyen felhívhatja magára a figyelmet és kevésbé zavaró a felhasználó számára, mint a pre-roll.

Mid-roll videó: Ebben az esetben a videó hirdetés valahol a videós tartalom lejátszása közben indul el, mintegy megszakítva a videós contentet. A felhasználók számára talán ez a leginkább zavaró verzió, hiszen megszakítja a tartalomfogyasztási élményt. Cserében viszont garantáltan élvezi a felhasználó figyelmét, amennyiben a user eljutott a videó lejátszásában a hirdetést aktiváló másodpercig.

Az in-stream videók másik nagy válfaját alkotják a nem lineáris típusú videós hirdetések, melyek fő jellemzője, hogy párhuzamosan futnak a videós tartalom mellett, általában a videólejátszó egy kisebb felületén. Természetesen ezt a formátumot is meg lehet „bolondítani” többféle módon, például azzal, ha úgy állítjuk be a hirdetést, hogy a reklámfelület nagysága a lejátszás közben változzon, ezzel felhívva magára a látogató figyelmét.

In-banner videó fotmátum

Ahogy említettük, számos kisebb csoportja van még a videós hirdetéseknek, de mi ezen a ponton rákanyarodunk a másik nagy szegmensre, az in-banner vagy másnéven in-display videós hirdetésekre. Ahogy a neve is mutatja, ez a videós hirdetés egy hagyományos méretű bannerhelyen belül helyezkedik el, pontosan úgy, mintha egy hagyományos display hirdetés lenne.

Az in-banner videó működését az Infinety saját fejlesztésű Video Olümposz in-banner megoldásán keresztül szemléltetjük.

Video Olümposz formátumunk az expandable, azaz "kinyíló" in-banneres formátumok táborát erősíti. Első fázisban a videó egy részlete loopolva, folyamatosan ismétlődve fut egy beágyazott bannerhelyen, standard méretben, például leaderboard, medium rectangle, wideboard, stb. A bannerhelyen futó videó userinterakció hatására a képernyőn a weboldal tartalma előtt "layer-esen" kinyílik és egy videólejátszóban elindul újra a videó, ekkor már teljes hosszában. A lejátszónak köszönhetően a videó megállítható, visszatekerhető és a hangerő is szabályozható.

Az ilyen típusú in-banner videós formátumok nagy előnye, hogy a megjelenés a website-ba ágyazva minden oldalletöltésre garantált, de a videólejátszás csak user-aktivitásra történik, tehát a felhasználó nem kap kéretlen, őt nem érdeklő hirdetési tartalmat, maga a hirdetés nem szakítja meg a felhasználói élményt. Ezzel könnyebben alakulhat ki pozitív márkaasszociócáió a látogatóban. A useraktivitás Video Olümposz esetén lehet a kreatívra kattintás, vagy egérmutatónak legalább három másodpercig a kreatív felületével történő érintkezése (hover over). 

További szabadságot ad a kreatív gondolkodóknak, hogy a lejátszó felülete testreszabható. Lehetőség van a videó tartalmához vagy a hirdetett termék, márka dizájnjához igazítani a videót körbeölelő részt.

Video Olümposz Countdown névre keresztelt formátumunk segítségével minimum megnézést is tudunk garantálni. Miután a user kinyitotta a videót, beállítható, hogy az minimum hány másodpercig fusson a képernyőn, ezzel biztosítva, hogy a látogató eljusson a reklámtartalom fő üzenetéig.

A multiscreen jegyében videós formátumaink nem csupán desktop felületeken, hanem mobil platformon is kihasználhatók. Ebben az esetben az első fázisban a bannerhelyen még nem indul el a videó, csupán kattintás után nyílik ki a készülék teljes képernyőjére a videólejátszó.

Videós metrikák

Videós hirdetés megtekintésére a legnagyobb globális szolgáltatók az alábbi mutatókat vezették be:

Indítás: Hányszor indult el a videó

Első kvartilis: Azon videólejátszások száma, ami elérte a videó negyedét.

Közepe: Azon videólejátszások száma, ami elérte a videó közepét.

Harmadik kvartilis: Azon videólejátszások száma, ami elérte a videó háromnegyedét.

Befejeződött: Azon videólejátszások száma, ami végignézte a videót.

Átlagos nézettség: Átlagosan a videó hány százalékát tekintette meg a user.

Átlagos megtekintési idő: Átlagosan hány másodpercet néztek meg a videóból.

Teljesítettségi arány: Videó végignézés / videó elindítás száma

Teljes hibaszám: Hány alkalommal történt hiba a lejátszás során

Teljes hibaarány: hibaszám / elindítás + hibaszám

Videó hossza

Automatikus lejátszások: Hányszor indult el automatikusan a videó

Kattintásra lejátszott videók: Hányszor indult el kattintásra a videó

A fentiek együttes vizsgálata fontos egy videós hirdetési kampány hatékonyságának vizsgálatakor. A mutatószámok nem csupán a formátum, de a kreatív koncepció hatékonyságának mérésére is szolgál a hirdetők számára, hiszen rengeteget elérul a user és a hirdetés interakciójáról.

Az Infinety videós bannereinek mérését már évek óta az olasz IAB partner, ShinyStat végzi, akik kimondottan digitális tartalmak mérésére specializálódtak. A videós tartalmak mérése mellett fő szolgáltatási körük kiterjed a web-, mobil- és aplikációk analitikájára.

Az Infinety a ShinyStattal közösen a fenti mutatók mérése közül a hibaszám, hibaarány, automatikus lejátszások, kattintásra lejátszott videók mutatóinak kivételével mindegyik biztosítja hirdető partnereinek. Minden kampány, és minden bannerméret egyedileg mérődik, így összesített, méretre és site-ra lebontott statisztikai adattal is tudunk szolgálni.