Különböző kampánycélhoz különböző formátumok!

2018. február 5.

A digitális hirdetési szegmens növekedéséből fakad az igény, mely szerint a hirdetők egyre komplexebb – vagy épp specifikusabb – kampánycéloknak megfelelő online megoldásokat várnak a médiaoldaltól. Az Infinety-nél kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy formátumaink tudatos fejlesztésével számos kommunikációs célhoz igazodó megjelenést tudjunk ajánlani.

Amikor a magas CTR elérése az egyetlen cél, olyankor ajánljuk a layer megoldásainkat. A HTML5 kompatibilis desktop Big Layer (1000x600), illetve a mobil Full Page Flex (2048x2048) formátumaink 2-7%-os CTR-t biztosítanak, amely természetesen nagyban függ magától a kreatív üzenetétől is. A layer megjelenések mellett a fentebb tárgyalt rich media megjelenések biztosítanak még nagyobb átkattintási arányt, melyek használatát akkor javasoljuk, ha a Hirdető nem szeretné kéretlen üzenettel megszólítani a potenciális fogyasztókat.

A konverziós célú kampányoknál a minél magasabb átkattintási arányra való törekvés egyenesen kontraproduktív lehet: a látványos, nagyméretű, „szexi” kreatívot sokkal könnyebben kattintja le az átlagos felhasználó anélkül, hogy bármilyen valós érdeklődést mutatna a termék iránt. Abban az esetben, ha a statisztikában magas CTR (0,05%+), de nagyon alacsony konverziós mutató látszik, biztosak lehetünk benne, hogy nem megfelelő formátumkészlettel fut a kampány. Itt illik megjegyezni, hogy természetesen a hirdetett termék is meghatározza a click-to-conversion arányt, hiszen egy harmad áron elérhető elektronikai eszköz valószínűleg hamarabb gazdára talál, mint egy kedvező futamidejű személyi kölcsön.

A konverziós kampányokhoz a kisebb méretű, IAB sztenderd beágyazott méreteket javasoljuk, valamint a képes ajánlót (250x140), és a szöveges linket. A javaslatunk – mint mindig- ebben az esetben is empirikus alapokon nyugszik, erre hozunk is rögtön egy példát: egy pénzügyi kampány során időszakos A-B tesztet végeztünk. Az első időszakban csak beágyazott méretekkel futtattuk a kampányt, a második időszakban viszont a szöveges linkkel is kibővítettük az eszköztárunkat. A szöveges linket használva hetente átlagosan megnégyszereződött a leadek száma. A statisztikán kívül a logika is a beágyazott, kisebb méreteket javasolja: ha látványos, aktivitásra ösztönző megjelenés nélkül is kattint a felhasználó, úgy valószínűbb, hogy a termék érdekli, és nem maga a hirdetési kreatív.

Az image-performance tengelyen túl egyéb célokat is fellelhetünk a kampányok során. Az egyik leggyakoribb hirdetői kérés, hogy több kreatív, illetve több termék megjelenítésére legyen lehetőség egyetlen formátummal. A K2 vagy Mayon először mobilon, később desktopon is elérhető formátumok 2-2 termék megjelenítésére alkalmasak, a kreatívok scrollozás közben automatikusan váltakoznak, felkeltve a felhasználó érdeklődését. A debütálása óta több, mint 200 kampányban részt vevő, multiplatform Inspiration formátumunk egy olyan forgó hasáb, amely akár négy kreatívot is képes kiszolgálni külön-külön beállítható landinggel.

Az előzőhöz bekezdésben tárgyalthoz hasonló, másodlagos kampánycél több termék összehasonlítása a felhasználói preferencia alapján. A 2017-es Dual Click fejlesztésünkkel a felhasználó akár 3 különböző képes opció közül választhatja ki a számára megfelelőt. A gyakorlatban ez nem jelent mást, minthogy a hirdető önbevalláson alapuló információt kap arról, hogy az adott felhasználó számára az epres, csokis vagy vaníliás joghurt-e a legvonzóbb, vagy éppen crossover típusú vagy sedan autót szeretne vásárolni legközelebb. A felhasználó lekattintja a számára kívánatos opciót, majd a második fázisban ennek megfelelően egy személyre szabott kreatívot lát.

A videós formátumok természetesen akkor a leghatékonyabbak, ha a márkaüzenetet történetmeséléssel szeretnénk átadni. A storytelling típusú kommunikációkra felkészülve tucatnál is több videós formátummal rendelkezünk, melyekhez különböző vásárlási konstrukciókat (UV,AV, CPA, engagement) is hozzárendelünk, ezzel ötvözve az image és performance célokat egyetlen kampányban. A mozgóképes formátumaink közül legnépszerűbb a kétfázisú, multiplatform Video Olümposz, amely kattintásra kinyílik egy teljesen skinezhető videó layerré. Az évek során az alapformátumot folyamatosan fejlesztve Youtube és Facebook kompatibilissá is tettük azt, illetve a pre-roll és a CPA konstrukció előnyeit egybegyúrva megszületett 2017 második felében a Video Olümposz Countdown formátumunk.

Abban hiszünk, hogy a piac egyik legnagyobb szereplőjeként megfelelő formátumkészlettel kell rendelkeznünk bármilyen kampánytípushoz. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy pontos képet kapjunk a kommunikáció céljáról, illetve a vonatkozó KPI-okról, így minden egyes kampányunkat szakmailag megalapozott formátumkészlettel futtathatjuk. Hirdetőinknek javasoljuk, hogy időről-időre nézzék meg a folyamatosan frissített Showroomunkat, hiszen itt az összes elérhető formátumunkat (desktop, mobil és videó) tesztoldalon, mozgás közben tekinthetik meg, így ötletet meríthetnek a következő kampányuk megjelenéseihez.