A Content Marketing helye a display kampányokban

2020. szeptember 30.

A megjelenési lehetőségek széles skálája a digitális hirdetési szegmens egyik legnagyobb előnye. A Hirdetőknek kampánycéljukhoz igazított kampányokat ajánl a média, tucatnyi elérhető vásárlási metódus mellett. A klasszikus banneres kommunikációkon túl folyamatosan növekvő mennyiségű és komplexitású tartalmi együttműködéseket láthatunk a piacon, melyek köré egész konferenciákat, workshopokat szerveznek a szakemberek.
Az online hirdetések – függetlenül azok gyakorlati megvalósításától – egyetlen célja, hogy a Hirdető üzenetét egy adott csatornán keresztül eljuttassa a célcsoportjának. Ebből kiindulva természetesen a content marketing és a bannerkampány célja is azonos, ugyanakkor használatuk más megközelítést igényel amellett, hogy más előnyöket-hátrányokat lehet megfogalmazni velük szemben.

Engagement

A hirdetéssel, márkával „eltöltött idő” fontos része a kommunikációs folyamatnak. Egy image/awareness kampányban tulajdonképpen a kampány fő célja, hogy a felhasználó találkozzon a hirdetéssel, nyilván azzal a céllal, hogy meg is jegyezze a márka üzenetét. Bár alapvetően a Rich Media formátumok feladata a user figyelmének a megragadása (az Infinety esetében ilyen például a 2Face, a Shuffle vagy Spotlight), a banneres hirdetés nem tudja lekötni a felhasználó figyelmét annyi ideig, mint például egy videó vagy szerkesztőségi cikk. Egy jól elkészített interjú vagy a célcsoport számára érdekes tartalom kapcsán a userek hosszabb időre találkoznak a márkával, ennek következében erősebb kapocs alakulhat ki a hirdetett termék és a tartalmat fogyasztó felhasználó között.

Hirdetésblokkolás

A content marketing egyik előnye, hogy a különböző 3rd Party mérőrendszerek nem tudják azt blokkolni esetleges brand safety problémákra hivatkozva. Míg a klasszikus bannerkampányok esetén az egyre bonyolultabb mérőrendszerek a megjelenések szignifikáns hányadát blokkolhatják (gyakran teljesen ismeretlen és ellenőrizhetetlen algoritmus alapján), addig a tartalom alapú hirdetést és a „veszély nem fenyegeti”. Ugyancsak elkerülhető az internetezők körében egyre elterjedtebb hirdetésblokkolás is, hiszen az csak bannerek esetén használatos.

User experience és storytelling, komplex üzenetátadás

Világos, hogy a digitális hirdetés célja, hogy a felhasználót pozitív érzelmek kössék a termékhez, illetve – végső soron vásárlási – aktivitásra ösztönözze. Bár a bannerformátumok csak kis hányada eredményez „kéretlen” hirdetést, jól látszik, hogy tartalom esetén inkább a célcsoport találja meg hirdetést, mint fordítva. Egy jól megszerkesztett natív cikk szórakoztatja, edukálja, leköti a felhasználót, ezzel értéket teremt a számára, ennek következtében nem zavarja a hirdetés a felhasználót, épp ellenkezőleg. Egy hosszabb cikkes, videós megjelenés teret ad a Hirdető számára, hogy átfogóbb képet nyújtson a termékéről, történetet meséljen, ezzel erősebb kapcsolatot kialakítva közöttük. 
Bár a tartalmi együttműködések sikerességét más metrikák mentén lehet mérni, mint a klasszikus bannerkampányokat (például a CTR% helyett olvasottságról, videómegtekintésről érdemes beszélni), mégis többéle kampánycélhoz használható. Az eddigiek értelmében látszik, hogy edukációs és márkaépítő célja tökéletes választás, de egy performance kampány sem idegen a megoldás számára. A nehezen elérhető, preferencián alapuló célcsoportokat jól megszólíthatjuk egy célzott tartalommal, melyekben aktivitásra ösztönző linkeket, promóciós üzeneteket helyezhetünk el. Szélsőséges esetben külön márkázott microsite-ot is létre lehet hozni, amelynek konverziós céljai lehetnek, például egy hírlevél adatbázisának bővítése. 

Együtt eredményesebb

Egy content marketing konferencián hallottuk, hogy „Content is King, but distribution is Queen!”. A szemléletes mondat jól rávilágít, hogy az előállított tartalom önmagában szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres kommunikációnak. Bár fentebb említettük, hogy a célcsoport megtalálja a számára érdemes tartalmat, világos, hogy ez a folyamat erősíthető, ha minél több platformon elérhetővé tesszük azt.
Mi javasoljuk a tartalom és banner alapú kampányok kombinálását. Egy natív cikk, cikksorozat olvasóinak számát megtöbbszörözhetjük, ha a 4,8 millió usert elérő portfóliónkon forgalomterelő CT csomagot futtatunk, melynek a landing oldala maga a tartalom. A content marketing a legkevésbé korlátozódik az írásos tartalmakra, ennek megfelelően videós tartalmak „terjesztése” is lehetséges, például a Youtube és Facebook videót is támogató Video Olümposz formátumunkkal. 
További javasolt praktikánk az írásos tartalomban elhelyezett cikk-közi banner elhelyezése. Bár gyakorlatilag mindegyik Rich Media formátumunk használható erre a célra, közülük is kiemelkedik a Scroll és a Prospect megoldásunk. Előbbinél a hirdetés csak akkor jelenik meg, amikor a felhasználó a cikk egy adott pontjára ér, míg utóbbi esetén aktivitásra ösztönzést követően látványosan kinyílik a bannerfelület, ezzel vizuálisan, akár videósan is ráerősítve a tartalomra.
Mi, az Infinety arra törekszünk, hogy a tartalom koncepciójának megalkotásától a tartalom előállításán keresztül, egészen a forgalomterelésig kiszolgáljuk Ügyfeleink igényeit, KPI garanciák mentén. Ajánlatkérés vagy érdeklődés esetén minden megkeresést a sales@infinety.hu címen várunk!